Warning: getimagesize(common_images/articles/46/52.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home/ekopat/public_html/lib/articles_class.php on line 207
От Овеч до Шашкъните - по стъпките на времето - Провадия | ekopateki.info

От Овеч до Шашкъните - по стъпките на времето - Провадия | ekopateki.info - снимки, точна информация

От Овеч до Шашкъните - по стъпките на времето

Дестинация: Провадия

Ако сте страстни поклонници на културно-историческия туризъм и сте открили вече пътя към крепостта “Овеч”, както и очарованието на гледките от височината на Провадийското плато, просто не бързайте да си тръгнете от тук!Провадия и околностите на града са невероятен източник на малко познати, но затова пък интересни маршрути за всеки, запътил се на среща с историята и миналото на нашия народ.


Единият от тези маршрути се явява естествено продължение на екопътека “Овеч” и води право до скалните манастири в местността “Шашкъните”.За изминаване на разстоянието от крепост “Овеч” до Шашкъните са необходими около четиридесет минути умерено ходене пеша, като маршрутът е приятен, лек и ненатоварващ, подходящ както за възрастни, така и за деца.През цялото време се върви по ръба на Провадийското плато.


Шашкъните – този интересен културен паметник, е изваян върху отвесните скали над квартал “Север” в град Провадия, на височина около 30 метра.Състои се от общо десет килии, разположени самостоятелно и на групи.Първата група включва три килии, следват две самостоятелни, и втора група, образувана от пет килии.


Втората група е и най-интересната, поради факта, че всички килии са свързани една с друга.Обитавани са през периода дванадесети – тринадесети век.В една от скалните ниши е издълбан малък прозорец, откриващ невероятна гледка към красивата природа навън.В манастира има и гробница, но най-вероятно тя е ограбена, а следите от самото погребение - отдавна изчезнали.


Специално изградено мостово съоражение позволява да се влезе в първите килии на Шашкъните,които са съединени помежду си.В момента, обаче достъпът до скалните килии по въздушния мост е ограничен, поради предприети природозащитни мерки за опазване популацията на египетския лешояд – един от застрашените видове у нас.Необходимо е, все пак известно разбиране от страна на туристите, особено като се има предвид, че Провадийско - Роякското плато се приема за едно от петте най-важни места в странатапо значение за Европейския съюзпри опазването на египетския лешояд, бухала, синявицата иредица други птици.Целта на сътрудничеството между програмата “Опазване и възстановяване на биологичното разнообразие” и проекта, разработен от варненските общиниВетрино и Провадия, е да се съхрани и увеличи популацията наегипетския лешоядв региона.Именно, за да не бъдат притеснявани птиците по време на размножителния период - временно, достъпът до скалните кухини е невъзможен.


Ивсе пак, не пропускайте възможността за среща с уникалните природни дадености на Провадийското плато и частица от историческото ни минало.


Задължително си носете и фотоапарат, за да не съжалявате за гледките наоколо!


А освен всичко казано – скалите тук са удобни за скално катерене и спускане с въже.

Описание на местоположението:
над квартал “Север” в град Провадия

За автора:
Николина Милкова

Категории: Култура , Екология , Природа , Екопътеки , Природа , Маршрут

Местоположение

Коментари

>> Напиши коментар

20.07.2011 г. - Мира
От крепостта Овеч ли се тръгва на там или изходният пункт е някъде другаде? Дано да успеем да отидем
05.07.2011 г. - Незабравка
И ние правихме миналата година опит да стигнем до килиите, но ни спряха орнитолози. Сори, ама ни развалиха разходката и не знам и тази година ако отидем, дали отново няма да се получи същото. Не разбирам, хем ни рекламирате да отидем там, хем пък не пускат. Много тъпо!!!
Напиши коментар
затвори
Вашите имена:

Текст:
Моля, попълнете кода от картинката:
   
изпрати
Напиши коментар
затвори

Коментара е добавен успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Докладвай тази обява
затвори
Благодарим ви за проявената инициатива.
Моля, опишете накратко за какво докладвате:
изпрати
Докладвай тази обява
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Забележителности в основните туристически дестинации на България
Партньори